Vecka 35

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

Egna anteckningar/bild
: Ja vad ska man säga, senaste veckan har jag verkligen känt att jag börjar tröttna en del på det här, kan inte gå särskilt mycket för jag får så ont och jag sover som en kratta.... Det börjar ju närma sig samtidigt som det känns långt borta. Har nog mest haft en lite dålig vecka och hoppas på att nästa blir lättare. Annars bökar det på för fullt där inne. Nu hade h*n vänt sig också så det är som det ska. Känner mig fortfarande inte så jätteklumpig även om det gå åt det hållet så vi får se hur det hela utvecklar sig helt enkelt... :)