Vecka 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer. Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen. Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare. Ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont. Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

 

Egna anteckningar/bild: Sova dåligt och upp och kissa på nätterna stämmer bra på mig! Sover som en kratta och har fuskat med järntabletterna så är ju trött för det också. Men den biten kan jag ju bara skylla på mig själv! :) Mår väl rätt bra annars. Magen växer och lillan sparkar på så allt är nog som vanligt. Snart tredje trimestern så lite trötthet och känsla av klumpighet är väl rätt normalt. Äntligen under 100 dagar kvar och tiden går rätt fort samtidigt som jag börjar längta lite nu, Nästa milstolpe är vecka 30. Då känns det som att nedräkningen börjar lite mer på allvar. :)