Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.
 
Egna anteckningar/bild: Barnmorskebesök i dag och lite förhöjt blodtryck och lite dåliga värden på urinprovet så det blir återbesök i morgon bitti igen för nya prover. Mår inte dåligt men det är bra att det blir kollat ordentligt. Högt sf-mått på 38 som dragit iväg, men det beror troligen på att lillan ligger väldigt högt uppe! Men huvudet är neråt och det känns viktigast. Har gått upp 11kg och hoppas att det inte blir så mycket mera. 3 kilo till och jag är uppe i vad jag vägde som mest med Alex. Men då var jag lättare från början. Vill gärna bli av med kilona sen!!
 
Fem veckor kvar till beräknat så det blir säkert lite mer vikt, speciellt som jag sväller en hel del nu i vätska tyvärr. Längtar massor nu och börjar tröttna på att vara gravid. Vill hellre ha en bebis!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: