Vecka 39

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber. Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.
 
Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.
 
Egna anteckningar/bild: Jaha, då var det vecka 39 då. Och precis som med Alex så undrar jag hur sjutton man bara bestämmer sig för att föda? jag är klar men det kommer ju ingen bebis alla fall! 13 dagar kvar till beräknat och den här gången har jag en känsla av att det kommer hinna upp en vecka 40 här i bloggen också. Alex kom 39+0 så vi får väl se när den här behagar titta ut. Jag är svälld som sjutton och trött på att vara tjock och tung men annars mår jag väl rätt så bra får jag lov att säga. Sover lite halvbra men bättre än för några veckor sen så jag har inte så mycket att klaga på än själva väntandet. :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: