Vecka 32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Egna anteckningar/bild:
Att man blir andfådd lättare stämmer verkligen. Flåsar som en galning bara av att gå upp för trappen typ, haha. Känns skönt att komma in i dom här sena veckorna och att bebisen nu är så pass stor så skulle hon komma för tidigt är det ändå stor chans att allt går bra. Annars lunkar dagarna på, börjat få lite sammandragningar om jag går mycket och kan känna av lite foglossning,men inte så mycket att det känns jobbigt. Man får mest tänka på att ta det lite lugnt.
 
Det mesta är förberett, allt finns som kläder, säng och vagn och allt därtill så det enda som behöver göras är montera spjälsängen och tvätta upp kläderna. Känner ingen panik för det hinns nog med. :) Känner inte samma stress som inför Alex när allt planerades i minsta detalj. Det får bli som det blir. Men jag kände lite panik i natt då Alex har vattkoppor och är vaken halva nätterna och tanken på en bebis som ska äta och ha sig samtidigt som såna här nätter kändes lite skrämmande haha. Jaja återigen, det blir som det blir!
 
 
 
 
 
 

Vattkoppor

Jajjamen här har det kommit massa elaka vattkoppor, stackarn har kliat och varit ledsen halva natten så vi är alla rätt trötta idag. Hoppas det går över fort! Men ni har han ju allafall haft dom så slipper man tänka på det sen! Får tänka positivt! ;) Annandag jul

God morgon! Min morgon att kliva upp med den mänskliga lilla väckarklockan! :) Man vet att nån gång runt sex-sju är det bara att kliva upp och göra morgon. Mannen hade lite fest igår med whiskey och diverse drycker så när han vaknar till liv idag vet man inte. :)
 
Har passerat in i vecka 31 nu (30+2) och vildingen i magen tumlar runt och kör akrobatkonster hela dagarna. Den energin kan inte komma från mig haha. Mår fortfarande rätt bra. Det "värsta" är att jag sover dåligt men det är inte så mycket att göra. Försöker lägga mig tidigt och vilar på dagarna när tillfälle ges. Blir nog lugnare efter jullovet när jag kan vila medan Alexander är hos dagmamman.
 
Firade jul gjorde vi hos min syster i Möklinta och det var galet mycket paket, massor med god mat och godis, och allmänt trevligt. Alexander och Philip var nog en aning övertaggade,  men det var två lyckliga killar när tomten äntligen kom med paket!
 
Vi hann även med ett snabbt förmiddagsbesök till Wilma och Emil för att lämna lite julklappar. Var hemma runt 18-tiden och man kan ju säga att Lilleman var väldigt lättnattad vid sju. :)